Ongeveer een jaar terug zat ik met mijn broer en zijn vriendin aan tafel. Zij vertelden mij dat ze van plan waren om al het eten waar E-nummers in verwerkt zit te vermijden. Heel nieuwsgierig heb ik naar hun plannen geluisterd.

Nu inmiddels zijn ze een jaar verder en proberen ze nog steeds al dat voedsel te vermijden. Nu ze gestopt zijn met het eten van voedsel waar e-nummers in verwerkt zit, valt het mij erg op dat ze er een stuk gezonder uit zien. Daarom besloot ik zelf ook op onderzoek uit te gaan over wat betreft E-Nummers.

E-nummers

E-nummers. je ziet ze overal op de verpakkingen van voedingsmiddelen in de supermarkt. Maar E-nummers blijven voor veel mensen onduidelijke stoffen. Wat zijn E-nummers nou dan eigenlijk precies?

E-nummers zijn hulpstoffen die aan het eten en drinken worden toegevoegd om de kwaliteit van voedingsmiddelen te ‘verbeteren’, maar wat voor verschillende rollen spelen E-nummers dan eigenlijk bij ons eten ?

 • Ze voegen kleur toe en verbeteren het uiterlijk van voedsel of dranken. Bijvoorbeeld kleuren van levensmiddelen zoals aardbeienjam, snoepjes, margarine.
 • Ze voegen zoetheid toe aan voedsel of dranken.
 • Ze fungeren als smaakversterkers, hierdoor wordt de smaak van de producten verbeterd. Zoals bij soep in blik, sojasaus en worst.
 • Ze worden gebruikt om voedsel langere houdbaarheid datum te geven. Zonder deze toevoegingen zouden deze producten veel minder lang houdbaar zijn.
 • Verpakkingsgassen: Zorgen dat het product goed blijft (staat vaak vermeld als ‘beschermde atmosfeer’) : werken als een soort antioxidant
 • Glansmiddelen/Antischuimmiddelen: Dun laagje was aanbrengen/Tegengaan schuim in onder andere soep en ananassap.

E-nummers zijn tevens wel goedgekeurd door de Europese unie.

E-nummers worden op een grote schaal opgenomen als ingrediënten in veel voedingsmiddelen en dranken die we tegenwoordig eten en drinken, maar hoe veilig zijn ze echt?

E-nummers zijn chemische hulpstoffen, vaak is het moeilijk te achterhalen om wat voor stof het nu precies gaat. Langzaam maar zeker raakt men er van overtuigd dat er een aantal E-nummers zeker schadelijk voor je kunnen zijn, en dat de overheid niet dient in ons belang maar in het belang van de voedselindustrie. De schadelijkheid van een stof heeft uiteindelijk te maken met de dosis die je ervan binnen krijgt.

Hier een voorbeeld:

Het voedingscentrum:
“Er zijn publicaties in omloop die mensen waarschuwen voor bepaalde E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. De consument wordt hier gewaarschuwd voor effecten die plaatsvinden bij een dosis honderden keren hoger dan de veilige hoeveelheid (ADI). Deze producten zal men in de praktijk niet aantreffen in de winkel.”

Fabrikanten proberen het gebruik van E-nummers te verbergen door ze ‘schuilnamen’ te geven zoals:

 • Natuurlijk aroma –
 • Eiwit (proteïne) extract
 • Soja extract
 • Plantaardig eiwit hydrolisaat
 • Smaakversterkers
 • Gistextract
 • Kleurstoffen

Aantal voorbeelden negatieve effecten E-nummers:

E621, De schadelijke bijwerkingen  zijn onder meer hoofdpijn, obesitas, kanker, hartproblemen, groeistoornissen, gedragsstoornissen, hormonale verstoring, ADHD, leerproblemen en schade aan het netvlies.

E621, prikkelt de smaakpapillen waardoor men meer van het product gaat eten. MSG is een neurotoxisch additief en echt een sluip moordenaar. Al in 1969 bleek uit onderzoek van Dr. Olney dat MSG ernstige beschadiging van de neuronen in verschillende delen van de hersenen veroorzaakt en leidt tot obesitas (overgewicht). Het is een smaakversterker die als doel heeft om je meer zin te geven om de producten te eten.

E951, Ook wel Aspartaam genoemd, vind je meestal terug in voeding die het predicaat “light” of “suikervrij” heeft. Men veronderstelt dat Aspartaam kankerverwekkend is en het heeft meer bijwerkingen op haar naam staan dan alle andere voedingsmiddelen en toevoegingen bij elkaar. Aspartaam is niet je vriend. Aspartaam is een zenuwgif en kankerverwekkend. Deze giftige zoet maker, die erom bekend staat dat het je intelligentie afbrokkelt en je korte-termijn geheugen aantast, bevat componenten die talloze kwalen tot gevolg kunnen hebben, waaronder hersentumoren, ziektes zoals lymfeklierkanker, diabetes, multiple sclerosis, Parkinson, Alzheimer, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, emotionele stoornissen zoals depressie en angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, migraine en toevallen.

Acesulfaam-K, een relatief nieuwe kunstmatige zoetstof die niet grondig getest is, wordt gebruikt in brood, gebak, kauwgom en gelatine, en is in verband gebracht met niertumoren.

Zo zijn er nog een tal van E-nummers slecht voor je gezondheid, maar niet beslist alle E-nummers zijn slecht voor je. Zo zijn er ook natuurlijke E-nummers en die kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300, dat is eigenlijk gewoon een vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De herkomst van E300 is natuurlijk zuur, aanwezig in vrijwel alle groenten en fruitsoorten.

Niet alle E-nummers zijn slecht

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke E-nummers en die kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en het wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene stof is de andere niet.

Moet je stoppen met het eten en drinken van producten waar E-nummers in verwerkt zitten ?

Het is erg lastig om alle E-nummers te gaan vermijden in ons voedingssysteem, bovendien is het ook niet nodig om alle E-nummers te vermijden. Daarnaast hangt gezondheid ook niet per se af van of iets bewerkt is of niet. Hoewel dat soms gedacht wordt, is dat toch echt niet waar. Melk komt ook niet rechtstreeks ons glas in. Brood ook niet en zelfs een stuk fruit wordt op wat voor manier dan ook bewerkt. Deze stoffen zijn goedgekeurde stoffen die binnen de ADI veilig zijn.

Conclusie:

E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen die de voedingsindustrie gebruikt voor uiteenlopende redenen. Om producten smaak te geven, om een bepaalde geur te krijgen of om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen. Een aantal van die toegevoegde hulpstoffen zijn slecht voor je gezondheid, maar dat ligt ook nog altijd aan de dosis die je in neemt. Daarnaast zijn niet alle E-nummers schadelijk, natuurlijke E-nummers zijn niet schadelijk voor je en kunnen zelfs gezond zijn.

 

Load More