Het begon allemaal zo’n 2 jaar geleden, het leven van mijn broertje werd plotseling verandert.

Langzamerhand begon hij allemaal tics te ontwikkelen, plotselinge herhaaldelijke bewegingen of willekeurige vocale uitingen. Hij ging dan met zijn handen de grond aan tikken, overdreven knipperen met zijn ogen of allerlei woorden en geluiden herhalen.

Met de tijd werd dit fenomeen erger. Andere mensen begonnen het op te merken en ook zelf kreeg hij er last van. Uiteindelijk zijn we op persoonlijk aanraden van de schoolarts langs een chiropractor gegaan, die hier meer ervaring mee had en ons kon adviseren.

De chiropractor heeft de invloed van voeding op de hersenen uitgelegd, de tics zijn een reactie op het consumeren van suikers en E-nummers.

Gelukkig gaat het nu een stuk beter. Zolang zijn suiker inname beperkt blijft en zoveel mogelijk natuurlijke producten eet, ervaart hij bijna geen tics meer. Maar zodra hij weer veel slechte voeding begint de eten komen de tics met volle kracht terug, en hier valt maar één conclusie uit te trekken.

Gezonde voeding is geen medicijn maar een levensstijl.

Zijn deze tics gevaarlijk?

Meestal zijn deze tics onschuldig. Ouders kunnen er erg van schrikken maar meestal is dit helemaal niet nodig. De tics komen vrij regelmatig voor bij kinderen en verdwijnen binnen een jaar.

Indien de tics blijven en/of erger worden, is het wel verstandig eens langs de huisarts te gaan om de symptomen te bespreken.

Hoe kan dit?

Volgens Dr. Mensah gaan bepaalde voedingsbronnen vreemde bijwerkingen geven wanneer het lichaam niet meer naar behoren werkt. Wanneer we niet de juiste nutriënten absorberen, kan ons centrale zenuwstelsel niet meer correct werken.

Het centrale zenuwstelsel is het deel van ons lichaam dat signalen afgeeft naar al onze organen. Zodra er verkeerde signalen worden gestuurd, werken deze organen niet meer zoals ze zouden moeten. Hierdoor kunnen slechte bacteriën de boel erger maken.

Brein

Een slecht dieet over een langere periode kan zorgen voor allerlei maagproblemen en het ontwikkelen van voedselintoleranties.

Om tics te voorkomen wordt het aangeraden granen, zuivel en suiker te beperken, magnesium, vitamine B en Omega-3 supplementen te gebruiken en conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen te vermijden. De persoon in kwestie zal zijn dieet moeten aanpassen en de voedingsbronnen die triggers veroorzaken elimineren of beperken.

 

Ik hoop dat deze informatie nuttig is, en als uw kind ook last van soortgelijke symptomen heeft, wees dan niet bang. Het kan meestal veilig opgelost worden doormiddel van een eliminatiedieet.

Wees er in ieder geval van bewust dat de symptomen erger kunnen worden indien de symptomen genegeerd worden en er niet wordt gezocht naar een oplossing.